La începutul anului 2014, Ambasada Britanică la Chișinău a contractat Fabrica de imagine pentru elaborarea unei cercetări analitice despre imaginea Uniunii Europene în Moldova. Cercetarea a scos în evidenţă particularităţile de percepţie a Uniunii Europene în Moldova şi factorii care o influenţează.

Studiul a stat la baza elaborării strategiei de comunicare, scopul căreia a fost să contribuie la creşterea gradului de informare a populaţiei despre UE, despre proiectele pe care le implementează în Moldova şi suportul pe care îl acordă. Conform strategiei, a fost elaborată şi desfăşurată campania de comunicare „Vezi cu ochii tăi susţinerea Uniunii Europene în Moldova”.

Una din componentele campaniei a fost producerea seriei de emisiuni Ask Europe.

Am realizat seria de emisiuni TV „Ask Europe” în limba rusă, pentru a cuprinde un număr cât mai mare al publicului sceptic. La emisiune au au fost invitaţi pe rând, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chișinău şi ambasadorii statelor membre UE care investesc în dezvoltarea Moldovei.

Fabrica de imagine a elaborat conceptul emisiunilor şi a asigurat prezenţa oficialilor europeni la emisiune. Una din părţile cele importante ale pregătirii emisiunilor au fost sesiunile de debriefing cu ambasadorii.

Conform conceptului, emisiunile TV urmau să asigure o comunicare între oamenii simpli şi oficialii europeni, cărora le puteau adresa întrebări la diferite subiecte legate de relaţia Moldova – UE. Din acest motiv, în studio erau invitaţi, de obicei, atât ambasadori, cât şi experţi, producători, reprezentanţi ai ONG-urilor etc.

Prezentatorii emisiunii au fost Natalia Morari şi Vladimir Soloviov. Ask Europe a fost difuzată în direct la TV7 şi este disponibilă online.

Puteţi privi emisiunile din seria Întreabă Europa (Ask Europe) la următoarele adrese:

„Politica” Beneficiile integrării europene pentru agenții economici din Moldova

„Politica” Diversitatea europeană pentru minorități

Ediție specială a emisiunii Politica și a portalului Newsmaker.md

„Politica” Proiectele europene pentru dezvoltarea regională a Moldovei

„Politica” Proiectul „Întreabă Europa”

 

Screenshots de la emisiunea Ask Europe

12

3