Trainingul „Un primar implicat – o comunitate prosperă” este prima etapă a proiectului companiei de comunicare Fabrica de imagine „Suport strategic pentru Autoritățile Publice Locale din Republica Moldova”, finanțat de Ambasada Marii Britanii la Chișinău. La eveniment au participat 30 de primari din nordul și sudul Moldovei, aflați la primul mandat.

Timp de două zile, aleșii locali au fost instruiți cum să implice întreaga comunitate în identificarea și soluționarea problemelor, cum să identifice soluții viabile și să le prezinte donatorilor, cum să-și creeze echipe, să scrie proiecte în conformitate cu cerințele donatorilor, să identifice donatorii care oferă suport pentru rezolvarea problemei identificate în localitate etc. De asemenea, primarii au primit și un ghid practic pentru aplicarea la proiect/grant.

1

La cea de-a doua etapă, primarii trebuie să prezinte în scris un proiect, după care să aplice dosarul la diferiți donatori și să obțină finanțări pentru soluționarea problemelor din localitățile lor.

Victoria Căpătici, ofițer de proiecte din cadrul Ambasadei Britanice la Chișinău, a menționat: „Ambasada Britanică la Chișinău sprijină acest proiect, care este foarte important în contextul dezvoltării rurale. Este o oportunitate foarte bună pentru primarii noi aleși să învețe cum și unde să găsească donatorii, cum să elaboreze propuneri de proiecte în conformitate cu cerințele donatorilor etc. Important este să transpună în practică ceea ce învață și să devină exemple pentru colegii lor. Felicităm echipa Fabricii de imagine pentru această inițiativă”.

2

Directorul proiectului „Suport strategic pentru Autoritățile Publice Locale din Republica Moldova”, Anastasia Primov, a reiterat că acesta este un prim-pas pentru autoritățile locale de a învăța cum să obțină fonduri externe pentru soluționarea problemelor din comunitățile lor.

3

„Este un proiect de instruire a primarilor aflați la primul mandat cum să comunice eficient cu cetățenii și să identifice problemele prioritare din comunitate, cum să identifice sursele de finanțare externă, cum să-și creeze echipe apte să implementeze proiecte și să asigure sustenabilitatea acestora. Este un pas foarte important în contextul descentralizării și reformei APL. În mijlocul haosului total politic, care se întâmplă la Chișinău, acolo, în satele și orașele Moldovei sunt primari care au dorința foarte mare de a schimba spre bine viața oamenilor din comunitățile lor. Misiunea proiectului este să-i ajutăm și ghidăm pe acest drum. Proiectul a fost posibil datorită finanțării și susținerii majore a Ambasadei Britanice la Chișinău, fapt pentru care le mulțumim din numele celor 30 de localități ale Moldovei.”, a spus directorul Fabricii de imagine, Anastasia Primov.

Articolul integral poate fi văzut aici:

Dincolo de politic: Primarii din 30 de localități ale țării au fost instruiți cum să obțină fonduri externe pentru dezvoltarea comunității

agora_politic

4

5

7

9

6

8